Koliko vam joga pomaže u prirodnoj detoksikaciji tela i uma?

Koliko vam  joga pomaže u prirodnoj detoksikaciji tela i uma

Istraživanjem i čitanjem razne stručne literature, savetovanjem i ličnim isksustvom, bila sam u prilici da isprobam razne tehnika detoksikacije tela i uma. U svom dugogodišnjem iskustvu i pre svega zanimanjem za zdrav stil života, probala sam razne tehnike i sredstva čišćenja organizma, kao što su razne dijete, suplementi za čišćenje, specijalne masaže biljnim uljima i pilinzima na bazi bilja, mineralna pakovanja itd.

Savremena nauka  veruje da su slobodni radikali uzrok degeneracije, propadanja i preranog starenja tela.  

Prema ovoj teoriji, akumulacija toksina u našim telima stvara slobodne radikale. Toksini su rezultat našeg života, okruženja i emocionalnih obrazaca. Sa vrstom hrane koju jedemo, vazduhom koji dišemo, vodom koju pijemo i našim emocionalnim potezima i pritiscima, stvaraju se određeni hormoni koji imaju tendenciju zadržavanja toksina.

Zbog toga je akumulacija toksina u našem telu prirodna. NE MOŽEMO da pobegnemo od toga.

Zašto detoksikacija?

Zbog akumulacije toksina koja se stalno dešava, neophodno je pronaći NAJBOLJI način za uklanjanje ovih otrova iz tela i vraćanje ćelija u njihovo normalno funkcionisanje.

U suprotnom, može doći do različitih zdravstvenih poremećaja i razvijanja degenerativnih bolesti, kao što su hipertenzija, artritis, dijabetes, poremećaji imunog sistema, moždani udari, ateroskleroza i srčane bolesti.

Zašto prirodna detoksikacija?

Naša tela prirodno sprovode “čišćenje’. Zapravo, čišćenje je proces prirode. Suze, kijanje, sluz, znoj, menstrualna krv, urin i feces su prirodni način detoksifikacije.

Ako se nađe način da se ovo radi na optimalan i prirodan način, tada smo u mogućnosti da oslobodimo, odnosno pomgnemo našem telu da se oslobodi akumulacije toksina i samim tim i bolesti. Jedan od prirodnih načina čišćenja tela je integrativna joga praksa koja podrazumeva niz tehnika disanja i pokreta koji su usklađeni kretanjem i dinamikom izvođenja.

Zašto joga i detoksikacija?

Joga metode i tehnike nude precizno ove efekte. Iznenađujuće je što su drevni jogini znali o ovim efektima pre više hiljada godina i praktikovali metode koje pomažu u očuvanju optimalnog zdravlja.

Hatha yoga ispunjava detoksikaciju kroz prakse asana (joga položaji), pranajama (tehnike disanja), mudra i bandha (usmeravanje toka energije).  Dok pranajme stvaraju prave vibracije u ćelijama radom na energetskim tokovima, asane oslobađaju  blokove i prepreke u toku te energije na fizičkom nivou.

Joga ima moćne tehnike detoksikacije nazalnog navodnjavanja “Jala Neti”, klistir “Basti” i pranje stomaka “Kunjal”. Ovo su neke od najefikasnijih tehnika za sprečavanje bolesti i starenja koje se izvode pod stručnim nadzorom iskusnog učitelja.

Takođe, joga ima moćne tehnike koje pomažu u detoksikaciji na svim nivoima, uključujući mentalne i duhovne. Tehnike kao što je „Kapalbhati“ ( tehnika disanja) koje pomažu u povećanju kiseoničnog toka krvi u mozgu i pomažu u pročišćavanju uma i podizanju svesnosti, opuštanju mišića i živaca lica i usporava starenje.

U ovom informacionom dobu važno je da čovek shvati čuda iz sopstvenog tela i iskoristiti ovo znanje kako bi razvio znanje i veru u prirodne procese tela, jer telo bolje reaguje na prirodne terapije.

Verujem da ćete se složiti sa mnom da je zdravlje tela i duha imperativ današnjice!

Birajte najbolje za sebe i uživajte,

Jovanka Vajagić

life&yoga coach