KAKO SE ZAŠTITI OD LAŽNOG SJAJA KOJI REFLEKTUJU SLIKE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA?

Koliko ima realanih slika iz života na društvenim  mrežama, i kako slike koje svakog trenutka iskaču na feed- u i post utiču na posmatrača?

IMAM VOLJENI telefon i ne treba mi niko, najčešća je poruka koju vidimo i šaljemo svetu oko sebe. 

Psiholozi kažu da je u pitanju novi oblik zavisnosti, koji izaziva otuđenost, depresiju i novi oblik društvene agresivnosti.

Gledano okom nekog ko ne mora da bude psiholog, da bi primetio opsesiju koja vlada svetom i troši vreme kojeg ionako sve manje imamo. Vreme za život koji nije online, koji čuči negde po strani i čeka da se dogodi čudo koje govori: Hej, pogledaj me!

LAŽNE PROJEKCIJE 

Na fotografijama hvatamo onaj trag za koji mi mislimo da će izazvati najviše reakcija kod  drugih, u suštini, nešto za čim i sami čeznemo, a što za nas  predstavlja sliku “savršenog života” .

Pošto su priče i fotografije na mrežama samo delići života koji sužavaju sliku i percepciju stvarnosti. Kao takve, slike na društvenim mrežama ne predstavljaju potpunu realnost koja je daleko šira.

Kako ih mi doživljavamo, zavisi od toga kakve su naše skrivene tendencije, takve su i priče koje vidimo i kreiramo oko ponudjenih slika. 

Projekcija onog što nema, a za čim teži vlasnik slike, u nama može da izazove projekciju sličnog, za čim mi težimo i mislimo da dotična osoba ima. 

Ukradeni trenuci na fotografijama, najčešće  stvaraju obmanu sa obe strane i uzaldno potrošeno vreme, i na kraju priče “teži smor” za sve.

VREME

Izgubiti minut vreme na depresiju zbog tuđih slika je glupo, kao i priželjkivanje idealnog života online i offline.

Za osobu koju vidimo na slici, treba da imamo u vidu, da je osoba iza te slike jednako osoba kao i mi, možda se čak i mnogo lošija oseća od nas.

Zazubice koje fotografije mogu izazvati su čisti plod naše mašte i pogrešne percepcije, jednog lažnog i možda praznog trenutka, dok neko iz dosade pravi selfi.

Promeni percepciju.

Osoba koristi momenat iz realnog života (ono što se zove izvučeno iz konteksta) i prikazuje kao priču, koju plasira o svom “savršenom životu”

REAL

Realno svako ko živi svoj život stvarno i ispunjeno vrlo retko to postavlja na društvene mreže. To ne znači da oni koji teže za ispunjenijim životom nemaju pravo na slike svojih težnji dele sa drugima, imaju itekako.

Napravi distancu i uoči razliku.

Sa druge strane instagram i facebook business koristi ozbiljnu količinu foto opreme i makeup-a i dizajna, vremena i dodatno raznim filterima obogaćuju sliku, i ono što je duboko skriveno kao čežnja za “savršenim životim” kod ljudi stvara ultra “lažni sjaj”i dobru reklamu! Prepoznavanje stvara realnu sliku.

KAKO NAPRAVITI RAZLIKU?

 Važno je da imamo zdrav odnos prema onome što vidimo i shvatimo ogromnu potrebu ljudi, da prikažu život lepšim nego što jeste. Bez osudjivanja, svako ima pravo da se predstavlja kako on to želi,  ali isto tako svako ima pravo i obavezu da prepozna predstavu i zaštiti sebe od blještavila, koje izaziva opšte slepilo.

Dok gledamo: slike hrane u restoranima, nameštenih osmeha, svaki vikend žurke, statusne simboli, ludilo od idealnog života, u suštini se krije jedna “obična priča”. 

TO DO

Moramo izgraditi DISTANCU u odnosu na ono što vidimo na društvenim mrežama, jer je to trend a ne stvaran životni stil.

Izgraditi ZDRAV ODNOS prema online životu.

RAZUMEVANJE za različitosti i različite potrebe.

OSVESTITI i SMANJITI VREME koje provodimo na društvenim mrežama, a POVEĆATI vreme za šetnju, sport i druženje sa ljudima koji su prijatni.

Želim vam lep vikend offline,

Jovanka Vajagic