KAKO IDEALIZOVANE SLIKE „lepe prošlosti“ OBEZVREĐUJU SADAŠNJOST?

KAKO IDEALIZOVANE SLIKE „lepe prošlosti“ OBEZVREĐUJU SADAŠNJOST?

KADA pozitivno iskustvo radi protiv vas?

Setite se onih trenutaka ili perioda u životu, koji izazivaju u vama nostalgiju ili “ žal za nečim”. Intenzivni osećaj žaljenja za lepšim vremenima ili boljim odnosima sa partnerom, decom, boljim poslom i sl. Rado ćete ulaziti u njih svaki put kada ih se setite i sa nostalgijom razmišljati i pričati o njima. Prirodno je da oživljavamo sve što donosi radost i polet, ali uz malo više pažnje i posmatranja primetićete male zamke koje se kriju u takvom iskustvu a to je osećanje žaljenja. Žal za nečim  je (negativna)  i kompleksna emocija koja nam ne donosi podršku i osećaj ispunjenosti.  A idealizovana slika stoji kao imaginarna prepreka i ne dozvoljava da jasno sagledamo i prihvatimo svoju sadašnjost i njene prave vrednosti. Osećanje žala za nekim lepim trenutcima ili vremenima neprimetno nas vodi u pravcu razočaranja u život koji živimo sada. To je kompleks emocja, radosti, tuge i nedostajanja koje smo vezali za pozitivno iskustvo ! Takve veze nisu zdrave i nisu prirodne i moramo ih razdvojiti. Idealizovane slike su nerealne i jedan od najčešćih zamagljivača stvarnosti i vrednosti koje su ispred nas sada!

Primer

Pravi primer takvog iskustva su osobe koje nikako ne mogu da  nađu idealnog partnera i stalno su u potrazi za “pravom osobom” ili često menjaju partnera. Vrlo često možete čuti kako ceo život imaju ogledni primer u braku svojih roditelja. Gledaju ih kako žive u idealnom braku već 40 godina, smeju se, drže za ruke, priređuju iznenađenja jedno drugom…imaju ”divan brak” Mnogo puta sam čula rečenicu “ Želim da imam brak kao moji roditelji” Pričaju kako bi voleli da svojim partnerom ili partnerkom ostvare isto takav odnos, ali ne uspevaju naći  ”pravu osobu” ili porede svoj brak sa brakom svojih roditelja. Kakvog partnera ili partnerku traže i zašto moraju imati partnerski odnos kao njihovi roditelji? U kom vremenu su živeli njihovi roditelji i kakava je njihov sistem vrednosti? Da li imamo svoj sistem vrednosti koji smo izgradili ili gradimo, ili ga u potpunosti preuzimamo od roditelja? Šta je sa onim ko sam ja i šta ja stvarno želim?

Svaki odnos između dve osobe je jedinstven, neponovljiv i izgrađen ličnim doprinosom svakog od njih. Svaki trenutak koji proživimo je naš, jedinstven i neponovljiv. Svaki dan je otvoren za nove trenutke koje mi stavramo.

Šta se događa?

 Kada žalimo za nekim dobrim iskustvom mi spajamo nespojivo. Ono što imamo sada ocenjujemo i poredimo sa idejom za kojom žalimo, koja zapravo u našem životu više ne postoji. Svoj focus usmeravamo u prošlost koja je bila lepa ili još gore u tuđi život. Razmišljanje i poređenje sadašnjeg treuntka sa ”lepom prošlosti”  izaziva osećaj tuge i neispunjenosti, koji crpi energju, volju i stvara osećaj praznine i gubitništva. Nastaje  moment koji nam uzima radost života sada.

Šta je žal a šta lepa prošlost za nas?

Žal za prošlim vremenom je podignuta ručna kočnica koja nas drži u jednom mestu i ne dozvoljava da gledamo napred i da u potpunosti sagledamo kakvu i koliku vrednost ima sadašnjost za nas i sve ono što nam ona nudi.

Lepa prošlost je izvor lepih doživljaja koji nam pomažu da prevaziđemo neke nove teške trenutke u životu i ništa drugo.

Kada je prošlost snaga?

Sva pozitivna iskustva su izvori našeg samopouzdanja i gorivo za buđenje kreativnosti. To su uvek čisti i pozitivni doživljaji koji ničim nisu opterećeni. Posmatrajte svaki detalj, pamtite, obnavljajte i koristite to bogatstvo koje imate. Posmatrajte ih čisto, esencijalno bez ocene dobre ili loše, bez žaljenja, samo čisto onakvim kakvi stvarno jesu. To je samo vaše, stečeno vašim iskustvom, delo vaših misli i kreativnosti koje su radile jako dobro za vas. Pozitivni utisak je njihov proizvod i nije potrebno preslikavanje situacija iz prošlosti  ili odnosa u sadašnjost, već ih upoterbite kao izvor snage koja vam je potrebna za sadašnji trenutak u vidu podržavajućih doživljaja koje nosite u sebi, kao što su poverenje u sebe, osećanje ljubavi, radost uspeha, osećaj ispunjenosti i saznanje da to opet možete postići.

Uživajte,

Jovanka Vajagić