Kako da unapredite odnos majka-ćerka?

Moja majka je strašno naporna. Naši razgovori se često pretvore u nekonstruktivne svađe. Imam utisak, od kada je u menopauzi da me  jednostavno  „ne razume“!

Moje drugarice takođe imaju slične situacije sa svojim majkama.

Ne znam kako to da rešim? Ne želim da je povredim ali ponekad me izluđuje.                                          

Ne mogu uvek biti povezana sa svojom ćerkom. Ona je često zauzeta na računaru, telefonu, sa svojim prijateljima, dečkom ili poslom. Ponekad kada pokušam da razgovaram sa njom, ona ne sluša ili nervozno odbija razgovor…kaže, “nemam vremena”! Satima se ne odvaja od telefona. Ponekad pomislim da uopšte ne poznajem svoje dete. To je veoma neprijatno i loše utiče na naš odnos, kao i svakodnevni život a ne znam kako to da promenim?!

Ovo zvuči teško i jeste teško, ali posle nekog vremena shvatićete da to nije tako teško, kao što ste mislile. Uostalom, ona je moja majka a ja njena ćerka ili obrnuto. Šta se sve može pomoći da poboljšate odnose i smanjite tenziju koja zna da potraje?

Kao prvo!!!

 

 NAŠE posebno vreme

Možete da izaberete svoj dan ili doba dana, kada ste obe slobodne. Bilo bi dobro da to uradite uvek istog dana, tako da se možete setiti kada je vaše „posebno vreme“,  koje ćete provesti zajedno. Sigurno ima zgodnih situacija u vašem rasporedu, koje se mogu lepo uklopiti.  Leto je odličan period da neke stvari radite zajedno, jer je vreme odmora i raspusta, lepih zajedničkih vikenda kod kuće ili u prirodi. Zajednička kafa u nekoj lepoj bašti ili obližnjem kafeu. Cilj je kvaltetno provedeno vreme i sponatanost u razgovoru. Postoje “teme “o kojima možete razgovarati samo sa majkom.

Iznenadite je predlogom koji će je oduševiti!

Pitajte je, kada je slobodna i šta bi ona volela?

 „Lepa reč zlatna vrata otvara“

 

Važno je, šta ONA voli!!

Znajući u kojim vrstama aktivnosti ONA (majka ili ćerka) uživa, pomoći će vam u velikoj meri kada provodite vreme zajedno i doprineti suptilnom razumevanju. Posmatrajte je ponekad, ali ne previše često, da vidite šta ONA radi i u čemu uživa. Dobićete bolji osećaj za ono što voli, a kada je to pitate, ona će se  osećato dobro i biće joj drago da ste zainteresovani za ono što ona radi. Njena interesovanja, mogu biti veoma različita od vaših ali „ne pokušavajte“ da promenite ono što ona voli ili ne voli. Ona je idividua. Ona je jedinstvena! Baš kao i vi!

Sve smo mi posebne, iako smo od iste loze.

Uvažavanje razlika je ključ tolerantnog odnosa i međusobnog uvažavanja

 

OH“ TAJ SHOPING –Koliko je to dobra stvar!

To je tradicija, skoro svuda u svetu, bez razlike iz koje kulture i sredine potičete. Ako postoji jedna jednostavna stvar, koja će graditi dobar odnos između dve žene, to je kupovina! Pozovite je da vam pomogne u izboru odeće ili predloga za večeru sa prijateljima. Majka uvek  ima dobar osećaj za klasiku i zna šta dobro ističe pravu lepotu njene ćerke. Možda će ti to značiti. Sa druge strane, ćerka ima odličan osećaj za “dobru stvar” kada majci ponestane informacija “šta se nosi”!  Poštujte njen stil! Svaka žena svoj stil gradi sama, jer stil je izraz i način na koji ONA gleda na život. Ne očukujte od nje da prati trend. Stavite u korpu neke stvari za koje znate da ONA jako voli. To mogu biti sitnice.

 

Podrška i pažnja su dva svojstva  ljubavi.

Postoje neki važni i osetljivi trenutci u životu svake žene i kada je ONA  ćerka i kada je majka. Važno je prepoznati takve trenutke, nije to uvek  lako i zato je “pažnja” važan osećaj koji treba da razvijate i  negujete. Podržite je u obrazovanje i razvijanju, podržite je kada se menja ili želi promenu. Podržite je kada je emotivno slaba i skrhana.  Žena  se razvija ceo život. Veoma je tužno kada se prestane razvijati ili se zaglavi u nekoj životnoj dobi. Podržite svoju ćerku  kada se ONA nakon školovanja nastavi razvijati dalje, jer to je put do lične ostvarenosti i sreće. Uvek se trudite da joj pomogne u obavezama, ne morate vi raditi njene poslove ali možete dati dobre i pozitivne sugestije, koje nisu nametljive. Budite pomoć iz senke. Gotova rešenja nisu preporučena pomoć, pomozite joj da ih sama pronađe, a samo ponekad “uradite nešto umesto nje”.

“Sve smo mi ćerke i ćerke će biti majke”

 

Dobar zalogaj stavra alhemiju u odnosima.

Kuhinja je mesto gde jedna žena dominira i zato prepustite kuvanje njoj, kada ONA to želi. Pokažite joj koliko volite ukus njenih specijaliteta i kakvu  vrednost to ima za vas. ONA će se osećati odlično, biće  radosna što i naj taj način može doprineti vašoj sreći i zajedničkim trenutcima. Poštujući vreme obroka, pokazaćete i poštovanje za njen trud i vreme koje je provela u pripremanju i kuvanju za vas. Ona će to itekako primetiti. Dobar obrok, stvara dobre vibracije za stolom. Poznato je da se svi uspešni dogovori ili konekcije uspostavljaju upravo za stolom, uz “dobar zalogaj i “dobar gutljaj” Zašto to ne bi radile, majka i ćerka!

Ima tu još nekih važnih sitnica

 

Pokažite joj da je volite. Kažite joj da je volite!

Naravno, da ONA to već zna, ali pokazivanje ljubavi je “zaustavljanje u trenutku” koji je obeležen lepim osećanjima i delovaće kao reset na njene emocije. Možda ne znate kako to da uradite, ne razmišljajte, samo uradite!

Hrabra si ti!

 

Reč ima najveću moć i zato pazi šta govoriš!

Razgovor je alat koji uvek imaš u rukama. To je važno za vašu ćerku ili vašu majku, da zna, da uvek može da dođe i razgovara sa vama ako nešto treba. Kada razgovarate, uverite se da li gledate isto na neku situaciju! Recite joj, „Slušaj me “ ali na miran, prijateljski način.  Kada, vas dverazgovarate,  ne treba uvek sve da bude ozbiljano, praktikujte i neobavezne razgovore koji će vas uveseliti i opustiti. Čuvajte se teških reči, jednostavno ih “ne koristite” (uopšte)!

 

Slušajte je, šta ONA kaže je veoma važno za vaš odnos!

Kada pažljivo slušate, čućete mnogo toga šta Ona nije izgovorila i biće vam puno lakše da je razumete. Ako je ne slušate pažljivo, ona će to primetiti i taj osećaj je može oslabiti i učiniti da se oseća manje vrednom, a to može stvoriti tenziju u vašem odnosu. Dok slušate,  zaustavite ono što radite i pogledajte je u oči. Dobar kontakt očima olakšava razumevanje i daje joj povratnu informaciju, to  je baza dobrog razgovora koja će je osnažiti. To je “VAŽNO!

 

Majka je uvek tu za tebe!

Budtei tu za svoju ćerku. Potrebno je da uvek budete dostupni za nju,  da li je to kroz prisustvo na važnom događaju, savet ili reči ohrabrenja, ako postoji školski, poslovni ili bilo koji važan događaj na kojem vaša ćerka želi da prisustvujete, zaista pokušajte da stignete. Pokušajte da otkažete sve što imate na taj dan. Ukoliko postoje neke stvari koje ne možete da otkažete, objasnite joj detaljno i uverite se, da vas je razumela. Uredu je, ako ne možete  biti prisuti na nekom od njenih događaja, postoji bezbroj drugih  načina da budete uz svoju ćerku. Vi ste ipak “dve individue”i “ dve žene”. Ponudite pomoć!

 

Ponosna sam na tvoje talente!

Pohvalite njene talente, zato što ih ima! Ovo je još jedan oblik ohrabrenja, koji će je učiniti tako srećnom iznutra  kada prepozna svoje talente i shvati da ih vrednujete.  Budite dobri prema njoj. To može biti bez reči, dobrota ima veliki uticaj na vaš međusobni odnos. Ne vičite, jer vikanje jedne na drugu ne rešava baš ništa! Umesto toga, ostanite mirni i lepo joj objasnite, da je ona uradila nešto što vam se ne sviđa i ne želite da to ponovi. Pokušajte da kažete: „Želim da to uradiš“ ili „molim te ovo“ umesto „ovo“ ili „ovo sada“. Osim toga, dajte prave razloge, a ne samo „zato što ja tako kažem”.

 

Poverenje

Verujte svojoj ćerki. To može biti teško, ali morate imati poverenja. Razlog zašto joj ne možete verovati, može biti zato što je ona u nekom period odrastanja često lagala. Pokušajte sa poverenjem i videćete da daje rezultate. Budite dobar uzor za nju (i za sve ostale). Međutim, ako se nešto pojavi kažite joj to i  pitajte je, koji je razlog laganja? Podelite svoje osećaje , sumnje i strahove. Iskreni razgovori isceljuju. Recite joj, kako se stvarno osećate i ponekad je pitajte za savet.

 

Poštovanje

Poštujte je!  (majku ili ćerku). Ona je individua, a vi morate zapamtiti da mogu postojati neke stvari u kojima se ne možete složiti ili razumeti, ali ipak biti pun poštovanj je stvar vaspitanja i lične kulture. ONA može imati svoj stav.

 

Dve žene

Iako je ONA tvoja majka, Ona je žena.

Iako je ONA tvoja ćerka, Ona je žena.

Iako je u menopauzi. Ona je žena kojoj je pažnja i ljubav potrebna.

Iako je mlada,Ona zna da taj period i nju čeka, ali sada ima važnijh stvari. Pokažite joj da je menopauza lep period za ženu.

Iako stari, Ona je iskusna i sve mudrija.

Ćerki to može puno pomoći da izbegne bar neke nepotrebne situacije u svom životu.

ONA je još uvek tu. Tvoja majka!

 

 

Uživaj,

Jovanka Vajagić

Trener za lični razvoj