KADA  PREKRETNICA POSTAJE RASKRSNICA?

KADA  PREKRETNICA POSTAJE RASKRSNICA?

Milica ima solidan posao u uspešnoj firmi. Plata je taman tolika da kaže sastvaljam se nekako. Plati račun za telefon, izalazi dva puta nedeljno i vodi računa o budžetu sa kojim raspolaže, kupuje prosečne krpice i poneki dinar ostavi za odmor i putovanje. Živi kod roditelja, završila je ekonomski fakultet redovno i zaposlila se ubrzo posle master studija. Sa puno entuzijazma i radosti bacila se na novi posao, plata je početna kažu joj nadređni i biće sigurno veća kako njeno radno iskustvo bude napredovalo. U firmi su svi divni, kolege joj pomažu da što pre savlada poslove i procedure, nude joj svoje zadatke da kroz njih uz savete i stručnu pomoć napreduje što brže. Ništa ne brini Milice, ti si rođena da uspeš i svet čeka na tebe, samo  radi, govori joj nadređena dok je tapše po ramenu a Milica obavlja svoje i većinu njenih poslova. Milica vredno radi već pet godina i čeka da se to bolje desi. To je to. Lepa je devojka od trideset godina, nema dečka, ima zamerke za svakog koji se pojavi, kaže fali ono nešto a ona želi baš to.  Milica razmišlja o porodici i braku kao novom koraku koji je čeka, okružena je drugaricama koje slično razmišljaju, izlaze na ista mesta godinama, pričaju iste priče, ponekada se obuku kao tinejdzerke a ponekad kao mlade žene željne lepog života, žale se jedna drugoj na mogućnosti za koje kažu da su male i čekaju da se to bolje desi. Još uvek  su pune života i želje za stvaranjem i uspehom, gomila mlade i zdrave energije na jednom mestu stoji, ne kreće napred, guši se i postepeno vene. Tu su i to je dovoljno, uspeh će ih naći, ljubav će ih naći, ideje ih već traže.  Stoje na raskrsnici i ćaskaju, čekaju da se na semaforu upali zeleno svetlo. U drugom smeru zeleno je upaljeno. Šta čekaš Milice?

Tanja je starija od Milice pet godina, već sedam godina radi u istoj firmi, ona je njen mentor. Dobro zarađuje, hladna, zahtevna i posvećena poslu, lepo obučena. Muškarci je kaže zaobilaze, jer je ona jaka i uspešna a njoj se sviđaju stariji i ostvareni koji su uglavnom zauzeti. Šta da radim, bolje je da budem sama nego sa nekim ko ne može da me prati, kaže da je to danas tako. Vozi dobar automobil, kupila ga je na lizing i živi u nasleđenom stanu. Sebe smatra uspešnom mladom ženom. Novac uglavno troši na gaderobu i putovanja. Na podređene gleda kao na nižu klasu, javno čuva svoj stav „jake i uspešne“ a kod kuće često sama zaplače i pita se šta je pravi smisao života: novac, karijera, ljubav, porodica ili sve zajedno? Tanja uvek gazi tamo gde je zeleno svetlo a na crveno se ne obazire puno. Kaže, ne dotiče je! Ispeglano lice bez osmeha, nije srećna, mada sreću dobro glumi. Za nju prekretnica ne postoji, samo guraj napred. Kada žena treba da stane i zapita se? Šta ja želim?  Ko sam ja? Tanja šta tebe čini srećnom?

Danica voli svog muža, imaju lepog sina i srećni su. Posao ih je spojio, oboje su bili na početku karijere kada su se upoznali, mladi i vredni. Ona ambiciozna a on smiren i stabilan muškarac koji pruža poverenje. Sanjaju ali budni. Žive u malom iznajmljenom stanu i još ne planiraju da se venčaju, grade karijere i podržavaju jedno drugo. On nju u ambicioznom planu da postigne svoj cilj i postane uspešan lekar – specijalista za estetsku hirurgiju. Ona njega podržava u poslu novinara koji voli i koji radi sa puno ljubavi, posao ga ispunjava iako ne donosi puno novca. Srećan je dok radi, opušten i organizovan. Ponekad mu smeta njeno često odsustvo zbog svih edukacija koje posećuje ili radi po dvanaest sati dnevno, često ruča sam a večeru sprema za oboje. Zna da je to prekretnica i da se mora odlučiti šta mu je važnije. Danica razmišlja o tome kako bi izgledalo da je obrnuto, da on zarađuje a ona radi ono što voli i nije opterćena zaradom? Da li b bilo drugačije i bolje? Bila bi odmornija sigurno, a da li bi bila srećnija? Kroz rad i iskustvo zavolela je svoj posao. Slobodno vreme posvećuju jedno drugom, njihovo vreme, njihove sličnosti i razlike čine lepzu boja iz koje stvaraju svoju viziju života. Pažljivo biraju i slažu, pomeraju da lakše prođu kroz sve prepeke koje se pojave na putu koji se život. Vode računa da ih prepreke ne oštete, ne rane ili zaustave. Imaju svoj sistem vrednosti i preispituju ga s vremna na vreme, sazrevaju i menjaju se zajedno. Dan pod dan, godinu po godinu, stvorili su porodicu i karijere koje su odvojene i zhtevene, sačuvali ljubav i postepeno stekli materijalnu sigurnost koja im pruža toliko da ne moraju podizati kredit za putovanja i automobile, žive u stanu koji su kupili uz malu pomoć porodice a deo na kredit. Kupuju i troše u skaldu sa svojim buđetom i mogućnostima. Srećni su sa onim što su postigli posvećenim radom i istrajnošću. Na semaforu, kada je crveno zastanu na trenutak i razmisle, osmotre i na drugu stranu a zatim pažljivo i odlučno krenu kada se upali zeleno svetlo.

Kristina je želela uvek više, više od drugarica sa kojima se družila, bolju odeću i veći automobil. Novčaniik pun novca i platnih kartica koji raširi na kasi u samoposluzi kada plaća račun, jer to mora da se vidi. Ona ima. Udala se za čoveka koji obećava, koji ima svoj biznis i dobro zarađuje. Čime se on bavi i kako zarađuje to za nju nije prepreka, važno je da novca ima za sve što ona želi. Novac uvek pali zeleno. Spremna je da plati svoju cenu. Vozi skup automobile i nosi firmiranu garderobu, deca vodi u privatno obdanište gde dobiju vaspitanje, kvalitetne obroke i starni jezik. Ona to može da plati i to je njena prednost. Koristi je. Vreme provodi sa drugaricama na kafi i šetnji po gradu, šopingu i tračrenju, može joj se. Postavljaju zajedničke slika na društvene mreže koje govore o tome, kako lepo živi a ništa ne mora da radi. Ima muža koji joj ispujava sve želje, tako kaže. Na njenom noćnom ormariću je kutija sa tabletama  za spavanje i čaša vode a uz jutanju kafu pije antiideresiv koji joj vraća osmeh na lice i nove slike na društvenim mrežama. Leže u krevet sama dok je muž na poslovnim sastancima ili putovanjima sa devojkom. Ona se ljuti, preti razvodom i igra igrice, manipuliše svim sredstvima koja su joj na raspolaganju da opstane u svom sistemu vrednosti, često su to i njena deca. A muž  kaže:  Ne mogu stvarati novac i biti kod kuće stalno. Ne možeš imati sve! Dobar drug joj je njen estetski hirurg i modni dizajner, oni menjaju boje na njenom licu, dok ona živi uglavnom sama i lažno se smeje. Kristina sanja o samostanosti koja je ostala na raskrsnici i dalje čeka zeleno svetlo. Pitaš li se, ko si ti Kristina?

Prekretnice POSTAJU naše raskrsice dok ČEKAMO trenutak kada nemamo više kuda. Prekretnice ostaju pekretnice, kada nemamo hrabrosti da zakoračimo jedan korak dalje.

Prekretnice postaju naše raskrsnice i smernice kada ih prepoznamo kao ZNAK pre nego što se desi “ nemam kuda“

Prekretnice su deo svakog životnog puta bez obzira na pol, rođenje, materijalne vrednosti ili pojam srećnog života i one postoje kao smernice da se pažljivim i posvećenim radom razvijamo i kreiramo svoj život i ličnu  sreću.

 

Jovanka Vajgić

trener za lični razvoj