GDE SE KRIJE TVOJ POTENCIJAL?-Harmonija mogućnosti i želja

 

Ono što je najlepše od svega kada razmišljate o životu, jeste da imate slobodu da svoj život uredite i da živite na način koji ste odabrali.

„Ceo život su vrhovi i doline. Ne dozvolite da vrhovi budu previše visoki i doline suviše niske. „- John Vooden

 

 

Korak prvi

Šta želite?

U svakom od nas postoje milioni kilovata zaključane energije. Zaključane raznim uverenjima i principima života, kojih se tvrdokorno držimo. To je usvojeni način razmišljanja i ponašanja koji smo preuzeli iz okoline, tokom odrastanja i obrazovanja.

 

 Copy paste

Verovanje da su naši kvaliteti isključivo genetsko nasleđe, stvara potrebu da se ponovo i ponovo dokazujemo. Kao deca usmeravani smo u tom pravcu: „to je pameto, nemoj ovo, nemoj ono…to je glupo, budi pobednik i budi bolji ili najbolji.“ Takva uverenja nas vrte u krug, stalno u istom krugu dokazivanja nekome ili nečemu. Taj špil karta je podelio neko drugi u naše ime, doduše iz najbolje namere. Pitanje je koliko je to korisno za nas i još važnije pitanje je, šta je korisnije od toga?

 

Ti!

Postoji drugi način razmišljanja koji se kosi sa prvim a to je, da Ti deliš karte i da je ta podela baza na kojoj možeš da kultivišeš i razviješ svoje kvalitete, svojim ličnim zalaganjem. Ljudski potencijal je nepredvidiv i ne može se proceniti njegova snaga. Ljudsko biće ne može predvideti šta sve može postići kroz godine strasti i posvećenosti nečemu. Potencijal je nepresušan, ukoliko imaš svest o tome!

 

Lično angažovanje

Mi smo svi rođeni sa jedinstvenim  genetskim nasleđem. Glavni činilac toga da postanemo izuzetni u nečemu je upravo lično angažovanje. Neki od nas imaju dar da dobro pričaju, neki da rešavaju kompleksne matematičke zadatke, neki menjaju svet, neki obaraju sportske rekorde, neki su veliki umetnici a neki kreatori, neki od nas slušaju o sebi kako su jako pametni ali u životu nešto zapinje, ne ide lako… a neki čekaju… čekaju… da se nešto dogodi!!?

 

Odlučite što pre

Znate kada će da se dogodi napredovanje? Kada odlučite da se dogodi! Kada date sebi slobodu da se razvijate, bez obzira na sve okolnosti u kojima se nalazite ili ste se nalazili. To nije važno, zapravo, to može biti pomoć i pokazatelj u kom pravcu treba da idete.

 

Gde je potencijal?

Kada posmatrate sami sebe, možete primetiti deo ličnosti koji otvoren, onaj deo koji pokazujete: ponašanje, obrazovanje, interesovanje, emocije, drugim rečima javni deo ličnosti. Drugi deo je fasada, to je deo ličnosti koji želite predstaviti, socijalno i kulturolški izgrađen i asertivno ponašanje. Treći deo, je deo koji krije neke naše slabe tačke kojih nismo u potpunosti svesni. Zapravo, mi znamo da se na neki način tako ponašamo ali nismo svesni koliko i kako to utiče na naš život. To su mesta promene! Četvrti deo je potencijalni deo, deo celokpnog ljudskog bića koji čeka da se razvije i još uvek je nepoznat ili nerazvijen.

 

Kako, konkretno i racionalno.

Koja je vaša životna priča sada? Ispričajte je sebi ili napišite. Kada sebi odgovrite na pitanje ko ste i koja je vaša priča, razmislite gde ste sada i kakava je vaša stvarnost? Bez straha, neće vam se ništa loše dogoditi, možda to nije lako ali sigurno nije opasno. Opasno je kada to ne uradite. Koliko ste iskreni sa sobom? Da li vam se sviđa tu gde ste i da li ste o tome sanjali ili o nečemu što je još uvek samo san?

 

Ti.

Bez obzira gde si i kakva je tvoja situaciji sada, potrebno je da je prihvatiš. Tvoja je! Budi zahvalan/a da si tu gde jesi, jer je to odskočna daska sa koje ćeš krenuti dalje ako usmeriš svoje misli u dobrom pravcu. Kakva je tvoja odskočna daska nije važno, važno je da je imaš. Tvoje sadašnje stanje je platforma sa koje krećeš, tlo pod nogama. Budi toga veoma svesntan/a. Sadašnje stanje je ono što stvarno imaš i sa čim raspolažeš u sadašnjem trenutku života. Upravo tu su svi tvoji resursi.

To je centar kruga koji ćeš opisati. Ja sam TAČNO OVDE!

A zatima razmisli! GDE ŽELIŠ BITI?

 

Razvijajte intuiciju

Energetski deo ličnosti čoveka ima tačku glediša, mišljenje i očekivanje. To je snaga u vama koja ima jasno, veoma jasno razumevanje. Kada mislite nešto i tome dodate malo momenta, jedan trenutak, možete osetiti nivo usaglašenosti te ideje ili neusaglašenosti. Mi to nazivamo, dozvoljavanje sebi da budemo ono što jesmo ili nedozvoljavanje. Odnosno, dobar osećaj ili loš osećaj. Intuicija! Ti ćeš, razumeti da imaš navigacioni sistem u sebi, koji se ne uključuje samo ponekad da ti kaže da si na dobrom ili lošem putu. On je stalno uključen i Tebi na raspolaganju da ga koristiš. Pod jednim uslovom: OBRATI PAŽNJU NA NJEGA. On dolazi iz duhovnog dela tvoje ličnosti i pomaže da uskladiš racionalne ideje sa unutrašnji osećajem i stvara celinu.

Razvijanje i razumevanje ovog dela ličnosti ubrzava razvoj. Ovim putem otvarate mogućnosti za  razvijanje potencijala koji nosite samim tim što postojite. Niko ne postoji  slučajno. Svako od nas je ovde sa velikim razlogom koji je možda sada zatrpan, ali tu su razni alati za otkrivanje. Svaki čovek sam odlučuje šta voli, gde želi da ide i na koji način će se razvijati i kojom brzinom? Vi birate ekspanziju svakog detalja svog života. To ne može niko drugi za vas učiniti, to ne mogu roditelji, ni partner, ni šef, samo VI!

 

Mogućnosti su raznovrsne.

“ Oni koji misli da ih nemaju, oni ih zaista nemaju. Oni koji misle da ih imaju, oni ih imaju”

 

 Akcija.

Akcija je flert sa novim mogućnostima kroz konkretan rad. Nije potrebno da promenite način života, već da pokrenete eksperimentalni test uz život koji trenutno vodite. To bi moglo biti nešto novo na poslu, nova saradnja ili edukacija, promenite putanju i uobičajeni krug za vikend, mesto gde izlazite i slično. Ali dajte sebi vremena!

I mali pokušaj, može izazvati velike promene”

 

Tvoja akcija,

je plan, koraci koje moraš preduzeti, moguće prepreke i rešenja.  Akcija podrazumeva da ćeš u nekom trenutku možda biti obeshrabren/a.  Zapamti, to je samo jedan trenutak koji prolazi! Ti nastavljaš dalje po planu, ka svom cilju. Plan trpi izmene, samo ukoliko je to bolje za tebe.

 

Kako je to, kada je potencijal (celina) u funkciji?

Kako ćete znati kada  ste angažovani u celosti? Onda kada radite nešto ili razgovarate sa nekim i celo vaše biće je prisutno. Prepoznaćete taj trenutak, tako što ćete osetiti želju, volju, prijatnost, pravovremenost i poštovanje prema drugima i sebi. Osetićete lepotu tog trenutka u celosti.  Glas iznutra će govoriti reči podrške, ovo je prava stvar. Ništa drugo vam neće uzeti pažnju, celim svojim bićem bićete prisutni  i uživati u tome.

“I najmanji korak je uvek korak napred”

 

Uživajte,

Jovanka Vajagić

Trener za lični razvoj